זרעים של אהבה: 3 עובדות מפתיעות על פסיפלורה |
רובנו מכירים את הפסיפלורה בשמה השני – "פרי התשוקה". השאלה היא האם הפסיפלורה באמת מעוררת חשק? ומדוע היא נקראת בעברית "שעונית נאכלת"? הנה כמה עובדות מעניינות במיוחד על הפרי הבריא-טעים הזה.
כמה תשוקה באמת יש בפרי?
למאכלים רבים מייחסים תכונות מעוררות תשוקה אך דווקא מקור שמה של הפסיפלורה, הוא בכלל... דתי. הכול החל במאה ה- 16, כאשר מיסיונרים ספרדיים נתקלו בפרי במסגרת מסעותיהם בדרום אמריקה.
הפרי והמבנה המיוחד של הפרח שלו הובילו למגוון פרשנויות בעלי אופי דתי, שסימלו את צליבתו של ישו ואת תשוקתו לאנושות: 5 האבקנים מייצגים את פצעי הצליבה של ישו, 10 עלי הכותרת והגביע מסמלים את 10 השליחים הנאמנים ועוד. (לנו זה נשמע כאילו המיסיונרים שמו במשקה הפסיפלורה קצת יותר מידי אלכוהול)...
צילום: Cayobo
ובכל זאת, איך הפסיפלורה מעוררת חשק?
התשובה פשוטה: על כמה מזונות אנחנו יכולים להגיד שהם גם בריאים וגם ממש (אבל ממש) טעימים? חסה, קולרבי, עלים ירוקים – כולם מועילים מאוד לבריאות, עם מגילה של סגולות בריאותיות. אבל כמה הם באמת עושים חשק לקחת עוד ביס?
נדירים הם המזונות שמלאים בערכים תזונתיים, וגם בטעם גן עדן. הפסיפלורה הוא אחד מהם ואם מתישהו יתגלה שזה היה הפרי האסור שנאכל בגן עדן – אפשר לומר בבטחה שכל הסנקציות שהגיעו אחרי היו שוות את זה... גם כי הוא טעים להפליא וגם בזכות סגולותיו הבריאותיות.
אז מה הפסיפלורה עושה (מעבר לעינוג בלוטות הטעם)? היא מסייעת להתמודדות עם נדודי שינה, דיכאון, שיכוך כאבים ואפילו מסייעת לשיפור מראה עור הפנים. יש בפסיפלורה נוגדי חמצון שמסייעים להשמיד תאים סרטניים, היא עשירה בסיביים תזונתיים ומסייעת למניעת היווצרות אלרגיות. עוד יתרונות? היא מסייעת לתהליך העיכול, לשמירה על לחץ הדם ולמניעת מחלות לב. והכי חשוב: היא פשוט טעימה!!
צילום: Suguri F
השעון מְתַקְתַק: מהי "שעונית נאכלת"?
טוב, אם חשבתם שהמיסיונריים הספרדיים היו יצירתיים בבחירת כינוי לפסיפלורה, מסתבר שגם למוח היהודי המפורסם אין מה להתבייש. "שעונית נאכלת" – זה הכינוי העברי שהוא קיבל, בשל הדמיון של הפרי בעת פריחתו למראה של שעון. האמת? יש בזה משהו... מוזמנים לשפוט בעצמיכם:
צילום: Moran
אז האם פסיפלורה מעוררת תשוקה? תלוי את מי שואלים, אבל דבר אחד בטוח: הפרי הזה כ"כ טעים (ובריא!), שהוא עושה חשק לחפור עם הכפית עד לקרקעית...
בתיאבון!
פסיפלורה - ערכים תזונתיים |
סימון תזונתי |
ל - 100 מ"ל |
אחוז מהתצרוכת היומית |
אנרגיה (קלוריות) |
97 קק"ל |
5% |
ויטמינים |
|
|
חומצה פולית (ויטמין B9) |
14 מק"ג |
4% |
ניאצין (ויטמין B3) |
1.5 מ"ג |
10% |
פירידוקסין (ויטמין B6) |
0.1 מ"ג |
8% |
ריפובלבין (ויטמין B2) |
0.13 מ"ג |
11% |
כולין |
7.6 מ"ג |
2% |
ויטמין C |
30 מ"ג |
36% |
ויטמין A |
64 מק"ג |
8% |
ויטמין K |
0.7 מק"ג |
1% |
אלקטרוליטים |
|
|
נתרן (סודיום) |
28 מ"ג |
2% |
אשלגן (פוטסיום) |
348 מ"ג |
7% |
מינרלים |
|
|
סידן |
12 מ"ג |
1% |
זרחן |
68 מ"ג |
10% |
ברזל |
1.6 מ"ג |
12% |
מגנזיום |
29 מ"ג |
8% |
אבץ |
0.10 מ"ג |
1% |
|
|
שיכר פסיפלורה
נגב פירות אקזוטיים
מתכוני פסיפלורה
|